Sydney, Ausztrália


Az összes Ausztrál város közül Sydney a legismertebb. Sokan gondolják, hogy Ausztrália fővárosa Sydney, hiszen ez a legnagyobb és leggyorsabban fejlődő város a kontinensen. Ez az elképzelés azonban nem helyén való, mivel Ausztrália fővárosa Canberra, azonban elmondhatjuk, hogy Sydney az Ausztrál „gazdasági főváros".


Sydney egy folyamatosan növekedő metropolisz, melynek lakossága jelenleg 5 millió főre becsülhető. Nap, mint nap rengeteg külföldi érkezik a városba egy új élet reményével, ezért a város lakossága folyamatosan és dinamikusan növekszik.


Elhelyezkedés


A város a Sydney-öbölben helyezkedik el, mely mesés környezetet biztosít a városnak. Egyik oldalról a Csendes-óceán határolja a várost, míg másik oldalán a lenyűgöző szépségű Blue Mountains (Kék hegység) található.


Lakosság


Sydney-ről elmondható, hogy a rendkívül színes és multinacionális ausztrál városok közül is a legsokszínűbb, hiszen a világ minden pontjáról érkező bevándorlók népesítették be. Vannak olyan városnegyedek, melyekre egy-egy népcsoport jellemző, ez azonban nem azt jelenti, hogy csak annak a népcsoportnak a tagjai találhatók azon a területen, hanem, azt, hogy annak a népcsoportnak a tagjai jelentik a többséget az adott területen. Az ausztrálokról általánosságban elmondható, hogy egy sportos nemzet, és ez érezhető ebben a városban is. Ha belegondolunk, hogy a közeli tengerpartok, illetve hegyek milyen rendkívüli lehetőséget kínálnak egy kis sportolásra, illetve kirándulásra, érthető mindez.


Éghajlat


Mivel Sydney (mint egész Ausztrália) a föld déli féltekéjén fekszik, ezért hozzánk képest, mindig az ellentétes évszak van kint. Tehát amikor nálunk nyár van, Sydney-ben tél, illetve amikor itt tél van, ott nyár. Sydney éghajlata kellemesnek és kiegyensúlyozottnak mondható. A hőmérséklet télen is ritkán süljed 5 C° alá. Nyáron a napi átlaghőmérséklet 22-28 fok között alakul.


Közlekedés


Sydney tömegközlekedéséről híres! A város a nyugat-európai nagyvárosokhoz hasonlóan, zónákra van osztva. A zónák függvényében válthatók a jegyek, illetve bérletek. A város tömegközlekedésében megtalálhatóak a buszjáratok, vonat járatok, illetve a kompok is.

  • Buszok: Szerteágazó buszhálózat található a városban, azonban aki ezekkel a buszokkal akar közlekedni, jobb, ha pár dologra felkészül: A buszok, csak akkor állnak meg a megállóban, ha leintjük őket. A buszokra való felszálláskor érvényes bérlettel kell rendelkeznünk. Ha ez nincs a birtokunkban, akkor a sofőrnél válthatunk menetjegyet. A sofőr annyi utast enged fel a buszra, ahányat az szállíthat, tehát ha ki van írva, hogy 20 ülőhely van, és 20 álló, akkor a sofőr nem fogja engedni, hogy 40 embernél több szálljon fel a buszra. Ez a magyar szokásoktól eléggé eltérő, léteznek előnyei, illetve hátrányai is. A buszon semmilyen tájékoztatást nem találunk, hogy milyen megállók következnek, illetve ez a megállókban sincs kiírva. A sofőrök tudnak segíteni, hogy hol kell leszállnunk, azonban ne menjünk messze a sofőrtől, mert hangosbemondóval nem rendelkeznek.
  • Vonat: Általában ezt a tömegközlekedési eszközt használják a legtöbben. A helyi vonatoknak megvan az a furcsasága/előnye, hogy a város központjába érve bemennek a föld alá, és egyfajta metróként közlekednek tovább. Ez azzal az előnnyel jár, hogy utazásink során nem kell annyiszor járatot cserélnünk. A vonatok kétszintesek, és légkondicionáltak. A megállókban a londoni metróhoz hasonló beléptető rendszer található, mellyel a bliccelést, szinte teljes mértékben ki tudják zárni a hatóságok.
  • Komp: Mivel egy öbölben helyezkedik el a város, ezért komphálózata is igen fejlett. Sokszor egyszerűbb és gyorsabb ezeket a járatokat igénybe venni, mint a buszokat, illetve vonatokat használni.Látványosságok


Operaház


Amikor Sydney-t emlegetjük, szinte mindenkinek az Operaház ugrik be elsőnek. A vitorlákra emlékeztető építmény mindenkép lenyűgöző látványt nyújt, ahogy elhelyezkedik az öböl partján. Mindenképpen érdemes egy kis időt áldozni rá, és meglátogatni az épületet. Vezetett túrák is indulnak, melyek 1 órát vesznek igénybe, és betekintést engednek az épületbe. A vállalkozó kedvűek akár megnézhetnek egy előadást is, mindenképpen felejthetetlen emléket fog hagyni.


Harbour Bridge


Az öböl két partját összekötő híd, a második legnagyobb ilyen típusú híd a földön. Nagy szerepet játszik a város északi részének összeköttetésében. Hihetetlen autóforgalmat bonyolít le nap, mint nap, illetve vonat is keresztülhalad rajta. A híd déli partján lehetőségünk nyílik felmászni (10 dollár) a híd egyik tornyába, ahonnan lenyűgöző látvány nyílik a városra, illetve az Operaházra. Ha rászánunk 170 dollárt, akkor át is juthatunk a híd gerincén, illetve a másik oldalon vissza. Ez a pár órás elfoglaltság egy olyan élménnyel ajándékoz meg minket, melyet nem sokszor élhetünk át. Hídmászásokat szerveznek mind éjszaka, mind nappal.


The Rocks


A nevet meghallva mindenki hatalmas sziklákat feltételez, azonban ezeket nem fogjuk megtalálni. Ez a terület a város legrégebbi területe. Itt szálltak partra az első telepesek. Hangulatos kis utcákat, boltokat, éttermeket találunk erre.


Royal Botanic Garden


Egy hatalmas kert, mely a benne helyet foglaló növényvilággal érdekes kontrasztot teremt a szomszédságban elhelyezkedő felhőkarcolókkal. A kert érdekessége, hogy rengeteg denevérnek ad otthont, melyek napközben a fákon alszanak, éjszaka pedig a környéken élik életüket.


Darling Harbour


Egy igazi nyüzsgő kikötő, mely a városba érkező turisták egyik kedvelt célpontja. Megtalálhatók itt különböző éttermek, szórakozó létesítmények, köztük: a Sydney Aquarium, Wild Life, Imax. A nappal, főleg a turisták által zsúfolt terület, éjszakánként átadja a helyet a szórakozó fiataloknak és a környéken elhelyezkedő szórakozó helyek zsúfolásig telnek.


Blue Mountains


Sydney-től mindössze rövid vonatútra elhelyezkedő hegység pazar terepet kínál a hétvégi kirándulásoknak, illetve szabadtéri programoknak. Érdemes megemlíteni, hogy a hegység ritka szikla képződményeivel az egyik legkedveltebb sziklamászó terep a földön.


Taranga Zoo


Hihetetlen környezetben elhelyezkedő állatkert, mely olyan egzotikus programokat kínál, mint a kenguruk, koalák etetése kézből, illetve papagájok röptetése.


Monorail


Sydney belvárosában végigfutó, egy nyomsávos vasút, mely a forgalom felett, a levegőben fut.


Sydney Tower


Sydney legmagasabb épülete. A tetejében egy körpanorámát nyújtó kilátó van, illetve egy szinttel lejjebb található egy étterem is.