Érdekességek


Helyi angol szleng

Főleg a vidéki területekre igaz, hogy az angolnak egy szlenggel teli változatát beszélik, mely igen érzékeny, jó fület kíván, azonban egy idő után meg lehet szokni. Mindenkinek érdemes a „Mate” szócskát a fejébe vésni, aki kiutazik (mate = pajtás, haver). Az ausztrálok ezt a szót gyakorlatilag a nevek helyett használják, és mindenkit mate-nek szólítanak.


Baloldali közlekedés

Ausztráliában, az angol gyarmati múltnak köszönhetően, bal oldali közlekedés van érvényben. Tehát pont ellenkező, mint nálunk. Kis odafigyeléssel könnyen megszokható, azonban vannak olyan berögződött szokások, amelyekre hosszabb kint tartózkodás esetén is oda kell figyelni. Pl.: merre is nézzünk a járdáról való lelépéskor, milyen irányba hajtunk a körforgalomban.


Autós közlekedés

Magyarországon hozzászoktunk, hogy a sebességkorlátozások egyfajta „ajánlott" sebességet jeleznek, és a forgalom ritmusa jóval gyorsabb, mint a megengedett legnagyobb sebesség. Ezzel szemben Ausztráliában keményen büntetik a sebesség túllépést, és a vezetők nagy része be is tartja a korlátozásokat.  A rendfenntartók fix sebességmérőkkel, illetve folyamatos megfigyeléssel tartják kordában a forgalom hömpölygő tömegét.

Másik érdekesség a sebességkorlátozással kapcsolatban, hogy a határok is máshol vannak. További érdekesség a kinti közlekedéssel kapcsolatban, hogy Magyarországgal ellentétben van egy megengedett alkoholszint, mely 0,05%.


Életmentők

Mivel az Ausztrál strandokon lényegesen több veszélylehetőség van, mint másutt, ezért nem meglepő, hogy majdnem minden strandot életmentők biztosítanak. Az életmentők figyelnek a strand állapotára, az aktuális veszélyforrásokra, melyek eredhetnek a nagy hullámzásból, medúza rajok, strandra tévedt cápa miatt.

A biztosított strandokon általában ki van tűzve két jól látható sárga, piros zászló, és az úszni vágyók ezek között úszhatnak biztonságosan. Ezt a területet biztosítják az életmentők.

Az életmentők nem egész nap tartózkodnak a strandon, csak a fő időszakban, mely strandonként változhat, azonban mindig fel van tüntetve, hogy mikor kezdik, illetve fejezik be munkájukat.


Étel, ital

Bizony kint nem fogunk Túró Rudit találni, de a Sport szeletet se keressük. Viszont a boltokban számtalan olyan ételt, gyümölcsöt találunk, melyeket itthon nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk beszerezni.

Előnyben vannak azok, akik szeretik a változatos ételeket, és nyitottak egy kis újra. Azonban azok se féljenek, akik a hagyományos ételekhez szoktak, az áruházak kínálatában ők is megtalálják az ízlésüknek megfelelőt.

Van pár olyan étel, amely jellegzetesen ausztrál. Ilyen például a Vegemite. Ez egy növényi kivonatokból készült kenhető krém. Egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni.

Ausztráliában nem lehet alkoholt vásárolni a szupermarketekben. Alkohol vásárlására külön boltok vannak, az úgynevezett Bottle Shopok, melyekben szakképzett eladók szolgálják ki a vevőket.Mivel licenszhez van kötve az alkohol eladás, ezért az éttermekben még egy furcsasággal találkozhatunk: BYO =Bring Your Own = hozd a sajátod! Ez azokban az éttermekben van kiírva, melyeknek nincs alkoholárusítási jog. Ez azt jelenti, hogy a vendégek behozhatják az étterembe saját italukat. Tehát kint nem kell meglepődni azon, ami itthon elképzelhetetlen, még pedig, hogy valaki a saját borával, italával sétál be egy éterembe.

Étkezéssel kapcsolatban fontos még megemlíteni a BBQ-t, mely rendkívüli népszerűségnek örvend. A kinti életformához hozzátartozik, a hétvégi BBQ sütés. Ezeket a sütögetéseket nem csak otthon szokták tartani, hanem a parkokban, strandokon elhelyezett sütőkön is. Ezek a sütök ingyen, vagy pár centért használhatók, és mindenki letakarítja használat előtt és után.

Sushi: Mivel sok ázsiai betelepülő él Ausztráliában, ezért szinte minden sarkon található egy sushi árus. Halat kedvelők előnyben!


Szörfösök

Mindenki látott már a filmekben laza, nap barnította, szőke, hosszú hajú, érdekes nyakláncokat, karkötőket viselő szörfdeszkájukkal akrobatikus mutatványokat végrehajtó szörfösöket.

Ha Ausztráliában vagy nem kell bekapcsolnod a TV-t, hogy találkozz velük, elég, ha lemész a legközelebbi strandra.

Ausztrália partjainál hatalmas hullámokban törik meg a tenger morajlása. Ez teszi Ausztráliát a szörfösök paradicsomává.

Érdekes életforma a szörfösöké. Áthatja őket valamiféle lazaság, nyugodtság, természet közeliség. Tisztelik az óceánt és kihasználják az általa nyújtott mérhetetlen lehetőségeket, hogy kedvenc időtöltésüknek hódolhassanak.

Ha Ausztráliába jársz, feltétlenül próbáld ki ezt a fárasztó, ám módfelett szórakoztató tevékenységet!


Didgeridoo (ejtsd: didzseridúú)

Ez egy jellegzetes aboriginal hangszer. Egy fúvós hangszer, mely gyakorlatilag egy fadarab. Az eredeti hangszer úgy készül, hogy a fát hangyák vájják üregesre, melyet az Abo-k levágnak, kitisztítanak, egyik végét bevonják viasszal és kész is. Jellegzetes rezonáló hangja van. Az igazán ügyes művészek egyszerre több szólamon képesek megszólaltatni többféle hangot is. Képesek vele állathangok, illetve más természeti hangok utánzására.