Éghajlat


Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália lakott területeinek egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár. A kontinens egy nagyobb része azonban sivatag, s e terület sajátságos éghajlati szélsőségei mellett jó részt lakatlan.


A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Sydney-ben például a januári - tehát nyári - középhőmérséklet 25 °C,  míg júliusban - tehát télen - általában 12 °C körül van. (Viszonyításul: Budapesten a téli-nyári átlagos középhőmérsékleti érték közötti különbség 23 °C körüli.)


A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzők a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.